Big Ben - Regele ceasurilor

In 1834 politicienii britanici au organizat un concurs pentru alegerea celui mai bun proiect, pentru noua cladire a Parlamentului. Proiectul castigator realizat de sir Charles Big Ben - Regele ceasurilorBarry, a fost un palat in stil gotic, bogat ornamentat, cu un impresionant orologiu, care urma sa aiba un cadran pe fiecare din cele patru laturi ale turnului. Acest "rege al ceasurilor" devenit ulterior unul din simbolurile Londrei, recunoscut prin sunetul distinct al clopotelor sale, este renumit in intreaga lume. El poarta numele de Big Ben si este o minunatie a ingineriei.

Turnul are o inaltime de 96 de m, iar construirea lui a inceput in 1843. Dupa 3 ani se cauta un mester care sa construiasca un ceas a carei eroare sa nu depaseasca o secunda pe ora. Sarcina era de-a dreptul covarsitoare, deoarece indicatoarele ceasului aveau sa fie expuse intemperiilor (vant, ploaie, zapada, gheata). Mai mult, ele aveau sa fie locul de popas al porumbeilor; toate acestea ar fi afectat miscarea pendulului.

In timp ce specialistii se gandeau cum sa rezolve aceste inconveniente, orologierul Edmund Beckett Denison, a venit cu un proiect corespunzator, iar un meserias ceasornicar a fost numit sa realizeze acest proiect.

Citeste mai mult...

Curele de ceas din piele sau metalice - Cum sa alegem?

Ceasul este unul din cele mai importante accesorii. Daca esti o persoana careia ii plac ceasurile, cu siguranta stii cat de important este sa alegi o curea potrivita ceasului tau, care sa i se Curele de ceas din piele sau metalice - Cum sa alegem ?potriveasca, si sa te reprezinte. In acest articol nu ne vom concentra in mod special asupra ceasului in sine, ci asupra curelei acestuia si a modului in care o alegem. Curelele de ceas pot fi din piele, din metal, cauciuc, silicon sau material sintetic. Fiecare material se simte altfel pe piele si este mai potrivit pentru un anumit tip de ceas. De exemplu, unui ceas elegant i se potriveste cel mai bine o curea din piele asortata atat cu culoarea cadranului, cat si cu materialul din care este facuta carcasa de ceas. In ce priveste tinuta pe care o purtam, cureaua de ceas neagra se asorteaza cel mai bine cu pantofi negri si curea de pantaloni neagra, iar cureaua de ceas maro cu pantofi si curea de pantaloni maro. Daca, de obicei, purtam un ceas elegant cu curea din piele trebuie sa o intretinem in mod corespunzator, deoarece apa ca si alte lichide are tendinta de a distruge curelele din piele. Pentru a evita umezirea curelei  de la transpiratie, intre incheietura mainii dumneavoastra  si cureaua ceasului inchisa, trebuie sa existe spatiu cat sa incapa un deget. De asemenea, trebuie sa mentinem ceasul si cureaua acestuia curate tot timpul folosind un material textil moale pentru a sterge urmele de murdarie, apa sau transpiratie (cel putin saptamanal).

Citeste mai mult...

Cel mai precis ceas din lume

Oamenii de stiinta din Perth Western Australia, au proiectat si realizat cel mai precis ceas din lume. Acest ceas este de 1000 de ori mai exact decat ceasurile atomice din Anglia, care sunt folosite pentru a stabili un standard international de timp.Cunoscut sub denumirea "ceasul de safir", acest ceas costa in jur de 200.000 de $, iar in prezent s-au realizat cateva ceasuri de acest gen.

El poate sa masoare fiecare fotosecunda- adica o milionime dintr-o miliardime de secunda.

Cu ce scop a fost construit el? Conform teoriei generale a relativitatii, enuntata de Einstein, timpul se scurge mai repede cu cat distanta fata de pamant creste. "Obiectivul nostru este sa masuram diferenta de viteza, la aproximativ un metru inaltime- cu alte cuvinte, diferenta inregistrata intre picioarele si capul vostru", a spus fizicianul David Blair, care a lucrat la proiectarea acestui ceas.

Cu toate acestea, acest ceas masoara timpul cu exactitate doar 5 minute.

Despre ceasuri - informatii generale

Ceasul este un instrument de masurare al timpului.

Termenul "ceas" este folosit, in mod normal cu referire la un dispozitiv ce indica ora exacta, conform unui standard de timp, iar pentru masurarea duratei de timp se foloseste termenul cronometru.

Ceasurile sunt de mai multe tipuri :

ceasuri de dimensiuni mari, fixate, de obicei, in locuri publice, de exemplu, pe fatade de cladiri, de regula prevazute cu un mecanism sonor, care anunta principalele unitati de timp, cunoscute sub denumirea de "orologii"

  • ceasuri solare
  • ceasuri mecanice
  • ceasuri electro-mecanice
  • ceasuri electronice, cunoscute si ca ceasuri care masoara timpul pe baza unui fenomen mecanic, si anume, variatia unui cristal de quartz
  • ceasuri atomice, ce utilizeaza oscilatiile produse de un dispozitiv de tip laser

In functie de utilizare si de forma, ceasurile pot fi:

  • ceasuri de  mana si/sau de buzunar
  • ceasuri de masa, desteptatoare
  • ceasuri de perete
  • orologii (ceasuri de turn)
  • ceasuri de sah
  • ceasuri pentru piloti
  • ceasuri astronomice

Pentru folosirea in cat mai bune conditii, a instrumentului dumneavoastra de masurat timpul, va recomandam "reviziile periodice de intretinere".

In Municipiul Brasov, service-ul "Ceasuri4you.ro" este locul unde se repara, intr-adevar ceasul dumneavoastra, avand garantia unei calitati inalte.

Stiati ca ...?

Inainte de folosirea cadranului solar, ceasurile organismelor vii, indicau cu precizie "ora exacta" ? Astfel, diatomeele sunt o specie de plante microscopice care ies la suprafata nisipului umed, dupa trecerea refluxului si intra din nou in nisip in timpul fluxului. Este cu atat mai impresionant faptul ca, si in conditii de laborator(in absenta fluxului si refluxului), ceasul lor le face sa iasa si sa intre in nisip la ora mareei.

Unii crabi de genul Uca, isi iau o culoare mai intunecata si ies afara in timpul refluxului, iar in timpul fluxului adopta o nuanta mai clara si se retrag in gaurile lor.

Pasarile se pot orienta dupa pozitia astrilor, care pe parcursul timpului isi schimba pozitia. Cu siguranta, ca pentru a tine cont de aceste schimbari, ele trebuie sa posede un ceas interior. Asadar, de la plante microscopice pana la om, exista milioane de ceasuri biologice.

Caracteristici ale ceasurilor de mana digitale

 Ceasurile de mana digitale folosesc o rezolutie de 96*64 pixels. Pot sa suporte wallpaper-e sau screensaver-e. De asemena, cu ajutorul ceasurilor de mana digitale se pot face poze remarcabile, care pot fi stocate pe memoria acestuia.

Remarcabil este faptul ca, cele mai performante ceasuri de mana digitale dispun de functia bluetooth, care permite utilizatorului sa vorbeasca folosindu-se de aceasta in timp ce conduce un automobil, fara a intra sub incidenta legii, care interzice vorbirea la telefon in  timpul condusului automobilului .

Muzica pe care o poate suporta un ceas de mana digital poate fi mp3, wma, amr, wav.

De asemenea, datele pot fi transferate pe un alt suport prin intermediul usb-ului.

Pentru cei care doresc sa achiziitioneze un astfel de ceas, va recomandam sa alegeti un magazin specializat care sa va  poata da toate informatiile despre caracteristicile unui astfel de ceas de mana . De asemenea, pentru reparatia unui astfel de ceas, va recomandam sa folositi atelierele specializate, dotate cu  tehnologia adecvata.

De ce sunt folosite rubine in ceasuri?

Pietrele pretioase, in special safirele sintetice sau rubinele perforate si slefuite, sunt utilizate in ceasuri pentru a folosi drept cuzineti ai angrenajelor, deoarece reduc la minim frictiunea asupra mecanismului. Uzura acestor pietre este extrem de mica prin urmare un pivot care se roteste intr-un lagar cu rubin va fi supus unei forte de frecare extrem de mica. Rubinele, si in general cele sintetice, sunt foarte dure. De aceea, rubinele ofera ceasurilor o crestere considerabila a preciziei si duratei de viata. Un alt avantaj, deloc de neglijat, este omogenitatea rubinului. Acesta poate fi slefuit, reducand astfel si mai mult coeficientul de frecare. Rubinele sintetice nu se dilata aproape deloc. Nu sunt afectate de schimbarile de temperatura, nu sunt atacate deloc de acizi si nici nu conduc electricitatea. Acestea au fost doar cateva din avantajele folosirii rubinelor in ceasuri. In cel mai simplu ceas mecanic (cu orar, minutar si secundar), sunt introduse cel putin 15 rubine, in locurile cele mai des supuse frictiunii, iar la ceasurile mai noi, mecanismele sunt echipate si cu amortizor de socuri pentru balansier la care sunt folosite tot safire sintetice sau rubine.

Stii care este durata de viata a unei baterii de ceas?

Spre deosebire de ceasurile mecanice care dispun de un mecanism propriu care le furnizeaza energia necesara, bazat pe un arc motor, ceasurile cu quartz au nevoie de o baterie ca sursa de energie, care trebuie sa fie de dimensiuni cât mai mici si sa dureze un timp cât mai îndelungat.Stii care este durata de viata a unei baterii de ceas ?

Durata de viata a unei baterii de ceas variaza in functie de tipul bateriei, de tipul ceasului care o utilizeaza si de cantitatea de energie folosita pentru diversele functii ale ceasului. De exemplu, un cronograf va avea intotdeaunea un consum de energie mai mare decat un ceas care indica numai orele si minutele. Unele tipuri de ceasuri indica rezerva redusa de energie prin faptul ca indicatorul secundar se deplaseaza la fiecare 2, 4 sau 5 secunde ( in functie de model ). Daca observati acest lucru la ceasul dumneavoastra este cazul sa duceti ceasul la ceasornicar pentru inlocuirea sursei de alimentare.

Citeste mai mult...

Modificarea dimensiunii bratarilor de ceas

Aceasta operatiune se executa foarte usor intr-o ceasornicarie, cu ajutorul  unui dispozitiv de extras pini . Cu ajutorul acestui dispozitiv, se pot scoate cu usurinta si precizie pinii bratarii fara a o zgaria. De mentionat este si faptul ca, dimensionarea corecta a bratarii ceasului  dumneavoastra contribuie la intretinerea corecta a acestuia. O bratara prea stransa de mana conduce la transpiratia excesiva a  mainii, dar si la tensionarea telescoapelor ceasului si ale bratarii, care in final se pot rupe ( intre incheietura mainii dumneavoastra  si bratara ceasului inchisa, trebuie sa existe spatiu cat sa incapa un deget). Pentru evitarea accidentelor prin intepare, dar si a  deteriorarii accidentale a bratarii ceasului dumneavoastra, Ceasuri4you va recomanda sa apelati la un ceasornicar pentru executarea acestei operatiuni.

Informatii utile pentru intretinerea corecta a ceasului

  • nu incercati niciodata sa deschideti carcasa ( capacul din spate al ceasului )
  • pentru a proteja ceasul de praf sau de umezeala, duceti-l la ceasornicar la fiecare 2-3 ani, pentru inlocuirea garniturilor din cauciuc
  • daca apare umezeala in interiorul ceasului, duceti imediat ceasul la ceasornicar pentru verificarea si indepartarea cauzei
  • mentineti ceasul curat tot timpul; folositi un material textil moale pentru a sterge urmele de murdarie, apa sau transpiratie de pe carcasa sau bratara
  • nu folositi niciodata pentru curatarea ceasului, substante volatile ( benzina, inalbitori, spray pentru curatat )
  • pentru a evita transpiratia excesiva a mainii, dar si pentru a evita tensionarea sau ruperea curelei sau a telescoapelor, nu strangeti cureaua prea tare pe mana ( intre incheietura mainii dumneavoastra si curea trebuie sa existe spatiu cat sa incapa un deget )
  • ceasurile care nu au marcata pe capac inscriptia WATER RESIST sau WATER RESISTANT, NU sunt rezistente la apa, prin urmare feriti-le de orice sursa de umezeala
  • evitati sa expuneti ceasul la temperaturi extreme
  • feriti ceasul dumneavoastra de socuri mecanice excesive
  • nu expuneti ceasul la o sursa puternica de energie electrostatica, deoarece poate produce daune ceasului dumneavoastra.

De ce difera preturile la ceasuri?

Este bine de stiut, ca ceasurile mecanice, in special cele cu armare automata a mecanisumului, sunt mai costisitoare decat ceasurile cu quartz, prin urmare, au pret de vanzare mai ridicat.

Alti factori care contribuie la stabilirea pretului sunt:

  • mecanismele: ceasurile ieftine au in componenta elemente nefunctionale si nu sunt atat de bine finisate, comparativ cu mecanismele mai scumpe, care sunt lucrate cu grija si au toate componentele functionale. La ceasurile scumpe, toate componentele din otel sunt polisate,  puntile sunt decorate si slefuite si sunt produse din materiale de cea mai buna calitate; pe scurt, standardele de manufactura sunt ridicate;
  • materialele din care sunt produse carcasele difera: de la plastic, rasina, otel inoxidabil pana la metale placate cu aur,  PVD, sau IP si metale pretioase;
  • tipul geamului: in general, la ceasurile ieftine se folosesc geamuri pentru acoperirea cadranului din plastic, comparativ cu ceasurile scumpe la care sunt folosite geamuri din sticla minerala sau safir sintetic, cele din urma fiind astfel extrem de rezistente la zgarieturi;
  • bratara: poate influenta,de asemenea, considerabil pretul ceasului; curelele din piele pot varia intre 10$-100$, care se adauga la costul ceasului. In mod similar bratarile pot fi confectionate din metale ieftine pana la metale pretioase; de asemenea pot fi confectionate din carbura de tungsten sau titan.

Cum sa-ti alegi cel mai potrivit ceas - mecanic sau quartz?

Pentru a-ti alege cel mai potrivit ceas, trebuie sa tii cont de cel putin cinci criterii principale de selectie, prin care se deosebesc ceasurile:mecanic_sau_quartz

TIP: Dacă doreşti să cronometrezi durata unor acţiuni, ideal este un cronograf, prevăzut cu un mecanism ce măsoară intervale scurte de timp. Dacă faci sport, este mai potrivit un ceas cu o bună etanşeitate. Dacă de obicei uiţi să întorci ceasul, atunci iti este potrivit un ceas cu quartz care nu trebuie întors niciodată. La fel e şi cu ceasurile mecanice automatice, care se întorc singure ca urmare a mişcării mâinii posesorului.

PRECIZIE: Dacă acest criteriu e important pentru tine, te poţi gândi la un cronometru, un ceas de mare precizie care corespunde întru totul criteriilor de precizie recunoscute oficial. În sfârşit, tehnologia cu cristale de quartz ne oferă cele mai precise instrumente de măsurare a timpului! Un ceas mecanic modern cu bătaie rapidă, care ticăie de 28 800 de ori pe oră, funcţionează la o frecvenţă de 4 vibraţii pe secundă. Să-l comparăm cu un ceas obişnuit cu quartz care funcţionează la o frecvenţă de 10 000–100 000 de vibraţii pe secundă!

AFIŞAJ: Un ceas cu afişaj digital indică timpul folosind cifre, sau digiţi; un ceas cu afişaj analog e prevăzut cu indicatoare care se rotesc deasupra unui cadran cu numere. Pe un afişaj digital pot apărea şi alte informaţii, precum data, alarma, alte fuse orare şi un cronograf. Afişajul analog indică ora într-un mod uşor şi rapid de înţeles: nu trebuie decât să aruncăm o privire asupra poziţiei indicatoarelor.

SERVICE: Deoarece e acţionat de un arc puternic, un ceas mecanic se opreşte mai greu din cauza particulelor de praf sau de murdărie decât unul cu cu quartz. Totuşi, pentru o mai bună funcţionare, ceasurile mecanice trebuie duse mai des la ceasornicar pentru a fi curăţate decât cele cu quartz. Neavând părţi mobile, ceasurile cu quartz şi afişaj digital nu necesită întreţinere;deci nu trebuie decât să-i schimbi bateria.

PRET: În privinţa preţului, e bine să-ti stabilesti dinainte ce sumă vrei să cheltui şi preferabil este să te încadrezi în ea. În general, ceasurile mecanice sunt mai scumpe decât cele cu quartz. Totuşi, nu trebuie să uităm că multe ceasuri au acelaşi mecanism de bază. Mecanismul este acea parte închisă în carcasa ceasului ce măsoară în realitate timpul. De regulă, toate aceste mecanisme sunt bine proiectate şi realizate. De obicei, diferenţele de preţ se datorează părţilor nefuncţionale precum carcasa sau brăţara ceasului. Prin urmare, un preţ mai mare nu înseamnă neapărat şi precizie sau fiabilitate mai mare.

O intrebare ramane insa deschisa:

Citeste mai mult...

Revizia generala de intretinere

Aceasta revizie periodica a ceasului se face atat pentru a-i prelungi perioada de viata, cat si pentru a-l pastra in conditii optime de functionare. Ceasuri4you.ro considera o prioritate atentionarea iubitorilor de ceasuri asupra necesitatii intretinerii corespunzatoare a ceasului. De aceea, va recomandam cu caldura sa va asigurati ca ceasul dumneavoastra ajunge la ceasornicar la fiecare 4-5 ani pentru revizie generala, iar daca purtati un ceas cu multiple functiuni "complicatii" atunci se recomanda o revizie generala la fiecare 3-4 ani.

Citeste mai mult...

Sticle de ceas - cristal safir, mineral sau plexiglass?

Sticla este componenta ceasului cea mai expusa socului exterior, prin urmare, aceasta trebuie sa fie in acelasi timp rezistenta la socuri si zgarieturi si sa ofere o vizibilitate foarte buna. In functie de aceste caracteristici, sticlele de ceas pot fi clasificate:

Citeste mai mult...

Orologiul astronomic din Praga

Orologiul astronomic din PragaExista multe legende despre orologiul astronomic din Praga. Potrivit uneia, orologiul a fost construit de un Mester numit Hanus. Intrucat aceast orologiu era iesita din comun, autoritatile orasenesti s-au temut ca nu cumva mesterul sa construiasca asemenea ceasuri si in alte locuri, si astfel Praga sa-si piarda din faima. Pentru a preintampina acest lucru, autoritatile au platit niste oameni care sa-l atace si sa-l orbeasca pe Mesterul Hanus. Legenda spune in incheiere ca Hanus, care era pe moarte, ajunge la rotile orologiului si il distruge.

Hanus, un ceasornicar din Praga, care a trait între 1475 si 1497a fost declarat multi ani fauritorul orologiului astronomic. Totusi, cercetarile recente dovedesc ca Mikulas din Kadan a construit orologiul în 1410 iar Hanus l-a restaurat în 1490. Din secolul al XVI-lea, mecanismul de masurare a timpului a fost reparat si restaurat de mai multe ori. Insa, de la restaurarea în 1865 a orologiului, majoritatea partilor componente care alcatuiesc uimitorul sau mecanism au ramas aceleasi.
La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, fortele naziste au dat foc Vechii Primarii in timp ce se retrageau din Praga astfel orologiul astronomic a suferit daune considerabile. Dupa razboi, s-au propus doua sugestii cu privire la restaurarea orologiului: fie restaurarea lui conferindu-i-se aspectul original, fie dotarea lui cu noi cadrane si statuete, care sa aiba cu totul alt simbolism. In Praga, gandirea ateista lua amploare, iar statuetele ce reprezentau apostolii nu erau agreate de autoritatile comuniste. Insa, inainte de a-l modifica, trei mesteri ceasornicari au demonstrat ca orologiul putea fi reparat, si astfel acesta si-a recapatat aspectul pe care-l avea inainte de razboi. Prin urmare, putem vedea si in prezent un avar, un schelet, un turc şi apostolii. Asadar acest impresionant orologiu construit in urma cu aproape 600 de ani continua sa atraga turisti, care raman impresionati de frumusetea sa unica. In fiecare saptamana acest impresionant mecanism este intretinut de un mecanic care vegheaza cu atentie la buna sa functionare.

Zeitglockenturm- Turnul Ceasului

Alaturi de ursul legendar, Turnul Ceasului (situat in centrul Orasului Vechi) este simbolul Bernei. De dimensiuni impresionante si cu o arhitectura aparte, Turnul Ceasului este locul de intalnire al multora dintre localnici si turisti. Initial, turnul a fost construit in mare parte din lemn, la poarta de vest a orasului, intre 1218 - 1220. Dar cum in 1256 zidurile orasului au fost mutate in partea de Vest, spre Kafigturm. Turnul a fost abandonat pentru scurt timp, apoi transformat in inchisoare, fiind distrus in incendiul din 1405. Avea sa fie reconstruit, de aceasta data din piatra, fiind montat si un ceas. Acesta s-a defectat in scurt timp si avea sa ramana asa timp de peste un secol, pana cand un anume Caspar Brunner a proiectat si realizat un mecanism complicat, instalat in 1530.

Citeste mai mult...

Istoria Ceasului

Cand omul a constatat ca timpul este unul din lucrurile pe care nu le poate controla, a elaborat modalitati prin care sa-l poata masura. Din cea mai timpurie perioada atestata, calcularea timpului a fost preocuparea si pasiunea omului. Cadranele solare au fost un prim efort in acest sens. Evolutia ceasurilor s-a petrecut odata cu evolutia omului modern. In zilele noastre, acestea sunt atat un instrument care arata timpul, dar si o bijuterie, deoare unele dintre ele sunt chiar opere de arta. Ceasurile completeaza stilul cuiva, gustul si individualitatea sa.

Perioada cuprinsa intre anii 1500 si 1575 este considerata a fi marea epoca de dezvoltare si inovare in ceea ce priveste ceasurile. Ceasurile acelor zile erau niste structuri imense, ceea a facut transportarea lor imposibila. Cu toate acestea, primul ceas portabil a vazut lumina zilei in anul 1524. Ulterior, au aparut si alte tipuri de ceasuri in jurul anului 1548, care erau in mare parte de origine germana sau franceza. Abia in anul 1575 au aparut ceasurile de origine elvetiana sau engleza.

Citeste mai mult...

Cauta in site

Service ceasuri Brasov

     Revizii generale pentru ceasuri cu pendul  si automatice elvetiene
     Baterii si capacitori pentru ceasuri Citizen Eco Drive si Seiko Kinetic
     Sticle de ceas drepte sau cu raza (inclusiv slefuire), etc.

Contact Ceasuri4you.ro

     +40 726 169 485
     B-dul. Valea Cetatii nr.28 Brasov
     office@ceasuri4you.ro