Mic dictionar de ceasornicarie

Prin intermediul acestei pagini, ne propunem sa va oferim unele explicatii pentru termenii cei mai uzuali folositi in lumea ceasurilor. Daca sunt si alti termeni din domeniul ceasornicariei pe care doriti sa-i cunoasteti mai bine, asteptam intrebarile dumneavoastra la adresa de contact. Echipa Ceasuri4you.ro Brasov.

A

a.m. Antemeridian Termen utilizat pentru a descrie un intervalul de timp cuprins intre orele 0:00 (miezul noptii) si 12:00 (amiaza).

Amortizorul Este o piesa elastica ce are ca scop amortizarea socurilor la care sunt supusi pivotii axelor balansierului.

Analog Afisaj traditional pentru ceas, cu indicatoare pentru ora, minute si/sau secunde.

Ancora Este una dintre piesele cele mai complicate ale unui ceas mecanic. Ancora este realizata din alama sau din otel. Ea are un dublu rol: pe de o parte sa transmita forta dinspre resort catre balansier, cu scopul de a mentine oscilatia celui din urma, pe de alta parte sa impiedice declansarea si dezarmarea necontrolata a mecanismului.

B

Balansierul Este un inel metalic care constituie, impreuna cu spiralul balansierului, elementul care determina in cea mai mare masura precizia unui cronometru mecanic.

Barilletul Este motorul ceasului mecanic, fiind compus dintr-o roata dintata si o cutie cilindrica, inchisa cu capac, in interiorul ei fiind infasurat resortul care acumuleaza energia necesara pentru functionarea ceasului.

C

Calendar perpetuu  Este o complicatie a ceasului care permite afisarea datei, zilei saptamanii, lunii,deasemenea anul, anul bisect si, la unele modele, fazele Lunii, fara a necesita ajustari din partea utilizatorului. Mecanismele echipate cu calendar perpetuu detin o asa numita "memorie mecanica" pentru 1461 de zile (adica 4 ani), aceasta permitandu-le sa faca ajustarile necesare pentru lunile cu mai putin de 31 de zile, si respectiv, pentru anii bisecti.

Calibrul Defineste dimensiunea si forma unui mecanism si a pieselor sale; este de fapt un cod format din litere si cifre.

Catarama Piesa cu ajutorul careia se inchide cureaua ceasului. In majoritatea cazurilor este confectionata din acelasi metal ca si carcasa. De asemenea, poate fi confectionata din otel, titan, plastic sau alte aliaje.

Ceasornicar Persoana care repara sau vinde ceasuri.

Cristal mineral (geam)  Tip de geam care se foloseste in mod normal la fabricarea ferestrelor de ceas, insa este utilizat frecvent si ca material pentru cadranele unor tipuri de ceasuri. Este mult mai rezistent la zgarieturi decat un geam sintetic, insa este usor casant.

Coroana sau bezelul  Reprezinta butonul care permite intoarcerea unui ceas, reglarea indicatoarelor  care indica ora, precum si reglarea datei.

Cronograf  Este un ceas ce are atasat un mecanism de cronometru si care poate fi actionat independent de ceasul care indica ora si minutele.

Cronometru  Este un ceas de precizie care are functiuni specifice, de măsurat cu mare exactitate doar intervale de timp. Precizia de functionare a cronometrelor este testata în cadrul unui control riguros de catre un serviciu oficial de orologerie (de exemplu de catre COSC în Elvetia). Numai ceasurile care trec toate testele primesc un certificat si pot afisa pe cadran mentiunea "cronometru".

E

E.O.L. Aceasta functie avertizeaza epuizarea rezervei de energie a bateriei ceasului. Indicatorul secundar inainteaza din 2 in 2 sau din 4 in 4 secunde.

Esapamentul  Mecanismul care transmite energia de la resort către sistemul de oscilatie a unui ceas, prin mici impulsuri, si care împiedica rotirea si dezarmarea necontrolata a mecanismului.

G

Garnitura Componenta realizata din cauciuc sau pluta, utilizata pentru a proteja mecanismul ceasului de praf, umezeala sau murdarie. Se foloseste de obicei la capac,coronita (butoane) si la sticla.

GMT Este o functie a ceasului realizata pentru a afisa ora intr-o a doua zona de fus orar (sau, dupa caz, in mai multe zone de fus orar).

H

Hertz-ul Este unitatea de masura a frecventei si exprima numarul de cicluri pe secunda. In ceasornicarie, Hertz-ul este folosit pentru a exprima numarul de oscilatii ale balansierului intr-o unitate de timp. Cele mai frecvente valori intalnite sunt: 18.000 de vibratii pe ora (2.5 Hz), 21.600 vibratii pe ora (3 Hz), 28.800 vibratii pe ora (4 Hz), 36.000 vibratii pe ora (5 Hz) etc.

I

Indicator Piesa fabricata din metal usor si subtire, variabil ca forma si dimensiune, ce se misca pe un cadran gradat. Ceasurile au in general trei indicatori ce arata orele, minutele si secundele.

Intoarcere automata Mecanism suplimentar care armeaza resortul (arcul) ceasului, utilizand miscarea mainii ca forta de intoarcere.

Intoarcere manuala Se refera la un ceas a carui intoarcere a resortului se realizeaza manual, prin rotirea coroanei.

L

LCD Abreviere pentru "Liquid Cristal Display", indicator cu cristale lichide. Filmele cu cristale lichide sunt folosite în ceasurile cu quartz numerice, datorita capacitatii lor de a-si schimba gradul de reflectivitate în functie de intensitatea campurilor de comanda externe.

Linia Este unitatea de masura traditionala in orologerie, folosita pentru a defini diametrul unui mecanism, o linie masurand 2.255mm.

O

Otel inoxidabil  Aliaj realizat din diferite metale: otel, nichel şi crom, cu adaosuri de molibden sau de tungsten.

Orologiu Ceas cu dimensiuni mari, fixat pe fatada unei cladiri sau pe un perete interior, o coloana,de obicei prevazut cu un mecanism sonor care anunta principalele unitati de timp.

Q

Quartz (mecanism) Ceasurile cu mecanism quartz masoara timpul avand la baza un fenomen mecanic, si anume vibratia unui cristal de quartz

R

Remontoarul este un buton cu caneluri sau zimtat, asezat in partea dreapta a ceasului (cu exceptia ceasurilor realizate pentru mana dreapta care au montat remontoarul pe partea stanga). Este utilizat pentru a incarca ceasul (in cazul unui mecanism mecanic sau automatic) si/sau efectuarea setarilor.

Repere si indicatoare fosforescente Ecranul si indicatoarele ceasului au in compozitie un strat luminos care confera o luminozitate a ecranului si a indicatoarelor, dupa o scurta expunere la lumina.

Resortul (arcul) Este elementul care livreaza energia necesara celorlalte elemente ale ceasului mecanic, fiind fixat de barillet si de arborele acestuia. Materialele folosite precum ce le de fier-nichel-crom, cu adaosuri de cobalt-molibden-glucinium, ofera arcurilor proprietati esentiale precum incasabilitatea, rezistenta la deformari sau prprietatea de a nu se magnetiza.

Rubinele Sunt folosite pentru a reduce frecarea axelor rotitoare in ceas si a mari durata de viata a acestora.

S

Secunda Secunda, avand simbolul „s”, este o unitate de masura pentru timp. In Sistemul International este una dintre cele sapte unitati fundamentale. Este definita ca durata a 9.192.631.770 de perioade ale radiatiei ce corespunde tranzitiei dintre cele doua niveluri hiperfine ale starii fundamentale ale atomului de cesiu 133 în repaus la temperatura de 0 K.

Secundar central  Aratator de secunda care se afla în centrul cadranului de ceas.

Spiralul  Resort in forma spiralata care face ca balansierul sa se deplaseze regulat in cele doua directii de rotatie. Prin variatia lungimii spiralului se modifica durata oscilatiilor balansierului.

Spiral Breguet Denumire preluata de la numele inventatorului, Abraham-Louis-Breguet care a fost primul care a recunoscut semnificatia unei spire externe, necesara pentru "respiratia" spiralului şi pentru asigurarea izocronismului.

Supapa de heliu  Este un sistem de depresurizare folosit la ceasurile de scufundari 300+ cu amestec de gaze, printre care si heliu, ce permite heliului in anumite conditii sa iasa din interiorul ceasului.

T

Tahimetrul Este o functie oferita de unele tipuri de ceasuri cu afisaj analog, prin intermediul careia se pot calcula viteze, lungimi și alte marimi dependente de timp. Scala tahimetrului este de obicei desenata pe exteriorul cadranului principal.

Telemetrul Este un cronograf prevazut cu un subcadran ce prezinta o scala telemetrica, folosite pentru a masura cu aproximatie distante in functie de viteza sunetului.

Exemplu: Pentru calcularea distantei dintre un observator si o furtuna se porneste cronograful la vederea fulgerului si se opreste la auzul tunetului.

Viteza sunetului: 343,2 m/s

Timpul estimat dintre fulger si tunet: 5s

Distanta = 1716 m = ~1,7 km

Telescopul  Este un ax subtire realizat din metal, prin intermediul caruia se ataseaza cureaua sau bratara ceasului la carcasa acestuia.

Termometru Ceasul are instalat in carcasa un senzor termic cu care poate citi temperatura mediului ambiant.

Tourbillon Dispozitiv inventat de ceasornicarul elvetian Abraham Louis Breguet in anul 1795 si patentat la Paris in 1801, care elimina erorile ceasului cauzate de forta gravitationala a Pamantului, atunci cand ceasul se afla in pozitie verticala. Este de fapt, o cusca mobila care contine toate componentele esapamentului, impreuna cu roata balansierului in centru. Acest sistem complex este cu siguranta, unul dintre cele mai ingenioase inventii din domeniul orologer.

Cauta in site

Service ceasuri Brasov

     Revizii generale pentru ceasuri cu pendul  si automatice elvetiene
     Baterii si capacitori pentru ceasuri Citizen Eco Drive si Seiko Kinetic
     Sticle de ceas drepte sau cu raza (inclusiv slefuire), etc.

Contact Ceasuri4you.ro

     +40 726 169 485
     B-dul. Valea Cetatii nr.28 Brasov
     office@ceasuri4you.ro