Orologiul astronomic din Praga

Orologiul astronomic din PragaExista multe legende despre orologiul astronomic din Praga. Potrivit uneia, orologiul a fost construit de un Mester numit Hanus. Intrucat aceast orologiu era iesita din comun, autoritatile orasenesti s-au temut ca nu cumva mesterul sa construiasca asemenea ceasuri si in alte locuri, si astfel Praga sa-si piarda din faima. Pentru a preintampina acest lucru, autoritatile au platit niste oameni care sa-l atace si sa-l orbeasca pe Mesterul Hanus. Legenda spune in incheiere ca Hanus, care era pe moarte, ajunge la rotile orologiului si il distruge.

Hanus, un ceasornicar din Praga, care a trait între 1475 si 1497a fost declarat multi ani fauritorul orologiului astronomic. Totusi, cercetarile recente dovedesc ca Mikulas din Kadan a construit orologiul în 1410 iar Hanus l-a restaurat în 1490. Din secolul al XVI-lea, mecanismul de masurare a timpului a fost reparat si restaurat de mai multe ori. Insa, de la restaurarea în 1865 a orologiului, majoritatea partilor componente care alcatuiesc uimitorul sau mecanism au ramas aceleasi.
La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, fortele naziste au dat foc Vechii Primarii in timp ce se retrageau din Praga astfel orologiul astronomic a suferit daune considerabile. Dupa razboi, s-au propus doua sugestii cu privire la restaurarea orologiului: fie restaurarea lui conferindu-i-se aspectul original, fie dotarea lui cu noi cadrane si statuete, care sa aiba cu totul alt simbolism. In Praga, gandirea ateista lua amploare, iar statuetele ce reprezentau apostolii nu erau agreate de autoritatile comuniste. Insa, inainte de a-l modifica, trei mesteri ceasornicari au demonstrat ca orologiul putea fi reparat, si astfel acesta si-a recapatat aspectul pe care-l avea inainte de razboi. Prin urmare, putem vedea si in prezent un avar, un schelet, un turc şi apostolii. Asadar acest impresionant orologiu construit in urma cu aproape 600 de ani continua sa atraga turisti, care raman impresionati de frumusetea sa unica. In fiecare saptamana acest impresionant mecanism este intretinut de un mecanic care vegheaza cu atentie la buna sa functionare.

Cauta in site

Service ceasuri Brasov

     Revizii generale pentru ceasuri cu pendul  si automatice elvetiene
     Baterii si capacitori pentru ceasuri Citizen Eco Drive si Seiko Kinetic
     Sticle de ceas drepte sau cu raza (inclusiv slefuire), etc.

Contact Ceasuri4you.ro

     +40 726 169 485
     B-dul. Valea Cetatii nr.28 Brasov
     office@ceasuri4you.ro