Ceasul de mana automatic

Ceasul de mana automatic prezinta doua mari avantaje fata de ceasul mecanic obisnuit :Ceasul de mana automatic by "Ceasuri4you.ro"

  • utilizarea acestui tip de ceas este foarte comoda, deoarece nu trebuie armat, fapt care conteaza foarte mult la ceasul antiacvatic fiindca nu se uzeaza garnitura coroanei de armare.
  • precizia ceasului automatic este, de asemenea, mai ridicata decat a ceasului mecanic obisnuit, de aceesi calitate, deoarece arcul motor, fiind armat permanent, produce un moment constant. 

Principiul de functionare al ceasului de mana automatic este cunoscut de foarte mult timp. Ceasornicarul John Harwood a fost prima persoana care a introdus un mecanism automatic, intr-un ceas de mana in anul 1923, cand a si patentat inovatia in Marea Britanie si Elvetia. Comercializarea ceasurilor automatice produse de Harwood a inceput  in 1928, iar pana in 1931 cand compania producatoare a dat faliment, s-au produs 30.000 de ceasuri automatice.

In 1930, compania Rolex a preluat conceptul ceasului automatic realizat de Harwood si l-a imbunatatit, prin faptul ca a introdus greutatea semicirculara care se poate roti 360 de grade, in loc de 300 de grade la ceasurile realizate de Harwood. Versiunile de ceasuri automatice realizate de Rolex au contribuit la cresterea energiei acumulate in arc, permitand astfel o functionare de 36 de ore fara a fi purtate.

In prezent, ceasurile automatice intoarse la maxim pot functiona intre 36-48 de ore. Frederic Piguet, manufactura elvetiana de renume, specializata in mecanisme complicate, a produs un mecanism de ceas automatic care poate inmagazina energie suficienta pentru 100 de ore, miscarile normale ale purtatorului fiind suficiente pentru a-i asigura o functionare perfecta.

Timpul de functionare a unui ceas automatic:

Ceasurile de mana automatice sunt prevazute cu un arc, care se armeaza datorita miscarii aleatorii a bratului purtatorului in timpul activitatilor obisnuite a acestuia. Cat timp ceasul este purtat, arcul sta tensionat si ceasul functioneaza. Arcul stocheaza suficienta energie pentru a mentine ceasul in parametrii functionali. Totusi, atunci cand nu este purtat, dupa aproximativ 48 de ore, arcul se detensioneaza complet si ceasul se opreste. Multe ceasuri automatice au si alte functii, "complicatii", cum ar fi indicarea zilei si datei, sau indicator pentru luna, an bisect, fazele lunii, maree, fuse orare diferite, etc. In mod normal, fiecare complicatie aditionala consuma din energia arcului si astfel reduce timpul de operare dintre intoarceri.Daca ceasul nu este intors la timp si se opreste reglarea fiecarei functii poate fi o operatiune destul de dificila.De exemplu, resetarea unui ceas Sky Moon Tourbillon de la Patek Philippe dureaza intre 30 si 60 minute.In plus, la ceasurile automatice antiacvatice prevazute cu coroana care se insurubeaza, exista riscul de a le compromite etanseitatea daca se tot desurubeaza si se insurubeaza coroana pentru setare, deoarece garniturile se uzeaza mult mai repede.De aceea, multi utilizatori de ceasuri automatice achizitioneaza dispozitive speciale de intoarcere a ceasurilor automatice.Un dispozitiv de intoarcere pentru ceasuri automatice(watch winder) este un instrument conceput pentru mentinerea unui ceas automatic complet intors, eliminand necesitatea de a-l intoarce manual si de a-l seta. In general, acest dispozitiv utilizeaza un motor electric care roteste ceasul intr-o singura directie sau mai multe, axa de rotatie fiind in centrul ceasului. Prin urmare, ceasul se roteste in acelasi plan ca si aratatoarele ceasului. Unele versiuni utilizeaza un regulator cu programe controlabile, astfel incat intoarcerea nu se produce in mod continuu. Rotirea continua a unui ceas automatic mareste gradul de uzura exercitat asupra componentelor mecansimului de intoarcere. Miscarea bratului in mod obisnuit este intermitenta.

Revizia unui ceas de mana automatic:

Majoritatea companiilor producatoare de ceasuri automatice, recomanda o revizie generala a mecanismului automatic la fiecare 3-5 ani.Pentru ceasurile automatice antiacvatice, care sunt introduse regulat in apa, se recomanda refacerea etanseitatii prin inlocuirea tuturor garniturilor de etansare la fiecare 1-2 ani.

In municipiul Brasov, Ceasuri4you.ro efectueaza revizii generale si reparatii pentru toate tipurile de ceasuri automatice.

Cauta in site

Service ceasuri Brasov

     Revizii generale pentru ceasuri cu pendul  si automatice elvetiene
     Baterii si capacitori pentru ceasuri Citizen Eco Drive si Seiko Kinetic
     Sticle de ceas drepte sau cu raza (inclusiv slefuire), etc.

Contact Ceasuri4you.ro

     +40 726 169 485
     B-dul. Valea Cetatii nr.28 Brasov
     office@ceasuri4you.ro