Ceasul cu pendul

Ceasul cu pendul by "Ceasuri4you.ro" Il vedem in muzee, sau poate il avem acasa pe perete si ramanem impresionati de sunetul gongului, care indica ora exacta sau fractiuni dintr-o ora. Poate ca nu se compara cu ceasul modern, care se foloseste de vibratia unui cristal de quartz, fiind astfel extrem de precis, insa putem spune pe buna dreptate ca ceasul cu pendul are un farmec aparte.Doriti sa stiti mai multe despre istoria ceasului cu pendul si despre modul in care functioneaza acesta? In continuare, ne vom intoarce in timp pentru a afla mai multe despre acest tip de ceas.Conceptul de ceas cu pendul ii este atribuit lui Galileo Galilei, care a studiat miscarea pendulului inca din 1582. Acesta a reusit sa deseneze o schita a unui ceas cu pendul (wikimedia.org), insa nu a reusit sa-l construiasca in timpul vietii sale. In 1656, Christiaan Huygens, om de stiinta olandez a construit un mecanism cu pendul, cu o perioada constanta de oscilatie. Primele ceasuri realizate de Huygens aveau o eroare de aproximativ 1 min/zi, ceea ce reprezenta o adevarata performanta pentru acea perioada, iar in foarte scurt timp eroarea de functionare a ceasurilor realizate de Huygens, a scazut pana la mai putin de 10 sec/zi. Ceasul realizat de Huygens utiliza un pendul ale carui oscilatii erau intretinute prin caderea controlata a unui corp. Intretinerea oscilatiilor se facea automat, pendulul insusi comandand transferul de energie eliberata prin caderea corpului.

Autointretinerea oscilatiilor era posibila prin intermediul unui mecanism foarte ingenios, compus din:

  • greutate
  • angrenajul de roti dintate si pinioane care regleaza coborarea greutatii
  • angrenajul de roti dintate si pinioane care controleaza miscarea acelor indicatoare
  • ancora
  • mecanismul de potrivire a ceasului, care permite dezactivarea temporara a angrenajului care controleaza indicatoarele permitand astfel miscarea acestora fara a antrena toate rotile dintate

Acest mecanism a fost continuu perfectionat iar ulterior pendulul gravitational a fost inlocuit cu balansierul- un pendul elastic cu resort in spirala, avand o miscare oscilatorie de rotatie, acesta devenind in zilele noastre foarte compact si precis. Asadar putem spune pe buna dreptate ca ceasul cu pendul sta la baza realizarii ceasurilor mecanice de mana.

Cum functioneaza...?

Mecanismul esapament format din roata esapament (roata de scapare) si ancora, are rolul de a pondera caderea greutatii, folosindu-se de proprietatile pendulului, concomitent cu intretinerea oscilatiei acestuia. Scopul esapamentului la ceasul cu pendul este acela de a transfera energia eliberata de coborarea greutatii mecanismului catre pendul, in momente favorabile pentru a-i intretine oscilatiile. Altfel spus, la sfarsitul fiecarei oscilatii a pendulului, ancora elibereaza pentru scurt timp, roata esapament, care datorita greutatii ceasului care actioneaza asupra ei, coboara si ii trimite pendulului impulsul necesar intretinerii oscilatiei uniforme. Astfel, mecanismul functioneaza incontinuu atata timp cat greutatea ceasului actioneaza asupra pendulului suplinindu-i pierderea de energie datorata frecarii cu aerul. Pe masura ce roata esapament este eliberata de ancora, cu cate un dinte, aceasta transmite prin intermediul unui pinion, miscarea mecanismului ceasului care o divizeaza in ore, minute si secunde.

Revizia unui ceas cu pendul :

In articolul "Revizia generala de intretinere" sunt descrise principalele operatiuni ale unei revizii de ceas, aceste operatiuni aplicandu-se in mare parte si ceasurilor cu pendul. In plus, dupa fiecare revizie generala este necesara reglarea din nou pasului furcii-ancora fata de roata esapament, pozitia de functionare a ceasului, precum si tonalitatea batailor periodice care indica orele sau fractiunile din acestea.

Ceasurile cu pendul au trecut proba timpului, multe dintre ele functionand foarte precis peste 100 de ani, daca sunt bine intretinute. Ceasuri4you.ro Brasov va sta la dispozitie cu servicii de intretinere si reparatii pendule de perete, de podea, de semineu, ceasuri vechi si alte ceasuri de arta si colectie, pentru a va putea bucura de unicitatea acestor ceasuri. De mentionat este si faptul ca ne deplasam la domiciliul dumneavoastra pentru montarea si reglarea ceasurilor cu pendul, reparate de noi.

  • angrenajul de roti dintate si pinioane care regleaza coborarea greutatii
  • angrenajul de roti dintate si pinioane care controleaza miscarea acelor indicatoare
  • ancora
  • mecanismul de potrivire a ceasului, care permite dezactivarea temporara a angrenajului care controleaza indicatoarele permitand astfel miscarea acestora fara a antrena toate rotile dintate

Cauta in site

Service ceasuri Brasov

     Revizii generale pentru ceasuri cu pendul  si automatice elvetiene
     Baterii si capacitori pentru ceasuri Citizen Eco Drive si Seiko Kinetic
     Sticle de ceas drepte sau cu raza (inclusiv slefuire), etc.

Contact Ceasuri4you.ro

     +40 726 169 485
     B-dul. Valea Cetatii nr.28 Brasov
     office@ceasuri4you.ro