Cronograf si tahimetru - De ce un astfel de ceas?

Cronograf si tahimetru - De ce un astfel de ceas ?Pentru a raspunde la o astfel de intrebare trebuie sa intelegem bine ce este un cronograf, un tahimetru si deasemenea cum pot fi folosite impreuna.

Ce este un cronograf ?

Cronograful este un ceas ce are atasat un mecanism de cronometru, care poate fi actionat independent de ceasul care indica ora, minutele si secundele (pe scurt, este o "complicatie" a ceasului de mana cu afisaj analog, mecanic sau quartz).

Ce este un tahimetru ?

Tahimetrul este o functie oferita de unele ceasuri de mana cu cronograf si afisaj analog cu ajutorul careia se pot calcula viteze, lungimi si alte marimi. Aceasta functie se utilizeaza folosind marcajele desenate pe un disc asezat la marginea cadranului principal al ceasului si indicatorul secundar al cronografului. Formula prin care se calculeaza cifrele de pe scala tahimetrului este 3600:t, unde t este timpul masurat în secunde. Scala începe de obicei, în dreptul secundei 9 de pe cadranul principal, adica putin înainte de ora 2, cu cifra 400 (pentru ca 3600:9=400) si se termina la ora 12 cu cifra 60 (pentru ca 3600:60=60). Între aceste valori sunt scrise mai multe marcaje intermediare.

Cum se calculeaza viteza cu tahimetrul ?

Se porneste cronograful atunci cand se trece prin dreptul unei borne kilometrice si se opreste la urmatoarea borna.Cifra indicata pe scala tahimetrului in dreptul careia s-a oprit secundarul cronografului reprezinta viteza medie de deplasare. Daca în loc de borne kilometrice avem mile, atunci rezultatul citit va fi în mile/ora. Prin aceasta metoda se pot calcula viteze mai mari de 60 de kilometri sau mile/ora, pentru viteze mai mici se por alege unitati de masura mai mici (de exemplu metri in loc de kilometri), insa raportarea se va face mereu la ora, adica 3600 secunde.

Cum se calculeaza distante cu tahimetrul ?

De mentionat este faptul ca, pentru a calcula distante este necesar sa mergem cu viteza constanta. Se porneste cronograful cand avem o viteza constanta (de exemplu 120 de kilometri/ora). Cand indicatorul cronografului ajunge in dreptul indicatiei 120 de pe scala tahimetrului inseamna ca am parcurs 1 kilometru.

Ce se mai poate masura cu tahimetrul ?

Se poate masura tot ce se raporteaza la ora, de exemplu cati litri de apa curg la un robinet într-o ora (debitul) sau consumul de combustibil al unui motor în interval de o ora.

Concluzie :

Daca alegem sa achizitionam un astfel de ceas il dorim in primul rand datorita utilitatii lui.

Va reamintim ca, "Ceasuri4you.ro" Brasov va sta la dispozitie cu service de reparatii si intretinere de cea mai buna calitate pentru toate tipurile de ceasuri cronograf, cu sau fara tahimetru.

Cauta in site

Service ceasuri Brasov

     Revizii generale pentru ceasuri cu pendul  si automatice elvetiene
     Baterii si capacitori pentru ceasuri Citizen Eco Drive si Seiko Kinetic
     Sticle de ceas drepte sau cu raza (inclusiv slefuire), etc.

Contact Ceasuri4you.ro

     +40 726 169 485
     B-dul. Valea Cetatii nr.28 Brasov
     office@ceasuri4you.ro